OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA 4. MUSLIMANSKE SLAVNE BRIGADE KONJIC

U utorak, 4. aprila 2023. godine, u Konjicu je na dostojanstven način u prisustvu više zvanica i gostiju iz Sarajeva, Zenice, Zavidovića, Visokog, Kaknja, Mostara, Jablanice, Prozora i Konjica i članova Udruženja, bivših pripadnika 4. Muslimanske slavne brigade obilježena 29. Godišnjica 4. Muslimanske slavne brigade.

U 15:30 na Šehidskom mezarju kod Čaršijske džamije imami Medžlisa IZ-e Konjic, na čelu sa glavnim imamom Refik ef. Delićem su proučili Ja-Sin šehidima Bosne i Hercegovine, a dovu je proučio Nazif ef. Garib, bivši glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic. Potom se prisutnima kratko obratio Nezim Halilović Muderris, predsjednik Udruženja, koji je prisutne upozna sa daljnjim protokolom.

Potom je proučena Fatiha kod Centralnog obilježja 4. Muslimanske slavne brigade i položeno cvijeće, obiđena je Spomen Soba Memorial Konjic, proučena Fatiha kod Šehidskog obilježja maloljetnim
pripadnicima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, kod Srednjoškolskog centra, Fatiha kod Mezarja Musala, Fatiha kod Šehidskog obilježja ubijenoj djeci Konjica, Fatiha kod Šehidskog obilježja Crnih labudova, Fatiha kod Šehidskog obilježja šehidima Vojne policije Armije Republike Bosne i Hercegovine, na Musali i Fatiha kod Centralnog šehidskog obilježja na Trgu Alija Izetbegović, gdje su delegacije položile cvijeće.

Nakon ikindije-namaza u Gradskoj džamiji u 17:00 je u Kino-Sali Narodnog univerziteta Konjic održana Svečana akademija, koju je moderirao Benjamin Mušinović član Hora Sejfulah. Vizual i scenografiju i montažu Filma priredio je Muamer Ćukle, tekst za film je pripremio Esad Bajić, a narator je bio Benjamin Mušinović. Tehničku produkciju i realizaciju Akademije je priredila Ustanova Narodni univerzitet Konjic. Generalni medijski sponzor je bio Radio Konjic, koji je upravo istoga dana obilježio 31. Godišnjicu postojanja.
Numeru Šehidski rastanak je izvela Mužka sekcija harmonika pod vodstvom mentora Adnana Lape, a ilahiju Vatan, koja je posvećena šehidu Edinu Ščukulju, članu Hora Sejfulah izveo jeo Hor Sejfulah. Nakon Filma o 4. Musliamnskoj slavnoj brigadi, obratili su se Nezuim Halilović Muderris, predsjednik Udruženja 4. Muslimanska slavna brgada i ratni komandant Brigade, g. Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica, g. Mirza Terzo, v.d. ministra za boračka pitanja Federacije Bosne i Hercegovine i prof.dr. Džemal Najetović. Potom je uslijedila podjela diploma i novčanih nagrada za pobjednike Literarnog javnog natječaja na temu “Moja jedina domovina Bosna i Hercegovina”, koji je organizovalo Udruženje brigade i to:

Osnovne škole:

Prvo mjesto podijelile su:

• Asja Džajić, VIII3 Druga osnovna škola Konjic

• Lejla Obradović, Prva osnovna škola Stolac

Treće mjesto podijelile su:

• Nađa Junuzović, IX razred, Osnovna škola Seonica

• Samra Karadža, IXa, Osnovna škola „Zalik“ Mostar

Srednje škole:

• Maida Biber, 4. razred Opća gimnazija Konjic

• Hamza Džafić, 1c Karađoz begove medrese u Mostaru

• Nedim Kasumović, Medicinska škola Zenica

Potom su dodijeljene Zahvalnice: Bosanskoj heroini Nani Fati Orlović, Jedinstvenoj organizaciji boraca Konjic i Esadu Bajiću.

Plekete su dodijeljene: Udruženju veterana policije u Konjicu 1991 – 1995 i Udruženju Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, nakon čega se ispred dobitnika obratila Kada Hotić, predsjednica Skupštine Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Lijepo i dirljivo je bilo grliti se i selamiti sa svojim saborcima, prisjećati se vremena našeg herojskog otpora 4. Vojnoj sili u Evropi i zavjetovati se do kraja života inša-Allah ostati uspravnim, časnim i ponosnim!