SRETNA NAM 27. GODIŠNJICA 4. MUSLIMANSKE SLAVNE BRIGADE, KONJIC
4. 4. 1994. – 4. 4. 2021.

Hvala Allahu, Gospodaru Svjetova, salavat i selam na Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, imama svih poslanika, selam na njegovu časnu porodicu, ashabe i na sve one koji slijede put islama sve do Sudnjega dana, selam na plemenite duše šehida Ummeta, a posebno na duše šehida Republike Bosne i Hercegovine i selam na plemenitu dušu našeg rahmetli Predsjednika Alije Izetbegovića, našeg Vrhovnog komandanta!

Danas je 27. godišnjica 4. Muslimanske slavne lahke brigade, Konjic, koja je dala veoma značajan doprinos u odbrani Republike Bosne i Hercegovine i na taj način upotpunila mozaik naše viteške i slavne borbe za jedinu nam Domovinu.

Četvrta muslimanska slavna brigade, čiji nukleus su činile “DIČ (Diverzantsko izviđačka četa) MUDERRIS” i “MOS Mostar” je bila jedna od najelitnijih brigada u strukturi Armije Republike Bosne i Hercegovine, te je svojim vojnim aktivnostima u zonama odgovornosti 6., 4., 1. i 7. Korpusa doprinijela u zaustavljanju neprijateljskih ofanziva i oslobađanju okupiranih teritorija.

Tamo gdje je ratovala 4. Muslimanska slavna brigada, bilo je slobode za sve građane, snage, odlučnosti, sigurnosti, želje i nade. Zato je ova elitna brigada ostala kao stvarni simbol bespoštedne borbe za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.

Od Komandi korpusa i Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine Brigada je dobijala najteže borbene zadatke, koje je vojnički izvršavala, poštujući sve međunarodne konvencije.

Na časnom putu brigade, živote su svoje žrtvovali najbolji, najharabriji i najodvažniji od nas. Njihova žrtva označava najviši stupanj imana i počasti kod Milostivog, a za njih Kur'an kaže „da su živi, ali da to mi ne osjećamo i oni imaju opskrbu kod svoga Gospodara“.

Svi mi preživjeli Bošnjaci i sve druge patriote Bosne i Hercegovine dužni smo govoriti istinu i samo istinu o našoj viteškoj i slavnoj borbi i moramo stalno isticati da je za našu slobodu plaćena visoka cijena!

Dajmo sebi u zadatak da mi, a posebno naša djeca zapamtimo dva termina i da ih nikada ne zaboravimo, a to su: oružana agresija i genocid! To su kodovi naše burne historije, koja nije pisana perima, već krvlju dobrih i hrabrih Bošnjaka i patriota iz reda drugih naroda ili je ostala u usmenim predajama preživjelih, kojima su zločinci kovali planove sistematskog ubijanja i potpunog biološkog uništenja! Ako ih budemo svjesni i ako ih pravilno razumijemo, onda ćemo biti u stanju da osujetimo sve planove agresora i zločinaca.

Danas su pored snaga destrukcije i pokušaja slabljenja naše Domovine, naša velika opasnost: razjedinjenost, zaborav, nemar i nemoral! To su naši otvoreni neprijatelji, kojih se moramo dobro čuvati, jer ne smijemo zaboraviti da je u Bosni i Hercegovini na većem dijelu njene teritorije proveden stravičan genocid!

Ne smijemo biti nemarni u našim životima, jer naš nemar vrijeđa sve nas, a posebno našu braću i sestre čiji su članovi porodica šehadetom posvjedočili svoju ljubav prema Domovini, a Šehadet je najviši stupanj imana.

I ne smijemo biti nemoralni, jer nemoral izaziva Allahovu, dželle še'nuhu, srdžbu, a hoditi po bosanskoj zemlji znači koračati pored kabura časnih šehida, pored otkrivenih i neotkrivenih masovnih grobnica, pored dijelova tijela izranjavanih boraca i to znači gaziti po zemlji natopljenom čistom šehidskoj krvi, iz koje niču najmirisnije ruže i to znači ploviti rijekama: Drinom, Bosnom, Vrbasom, Unom i Neretvom, koje su u vrijeme Otpora oružanoj agresiji bile obojene čistom šehidskom krvlju!

Zbog toga moramo biti moralni, jaki i prkosni i nikada sebi ne smijemo dozvoliti da nas zavedu naši nefs i prokleti šejtani! I nikada do Kijameta nemamo pravo na razvrat i grijeh, jer pripadamo narodu koji je za 45 mjeseci Otpora oružanoj agresiji na očigled dvoličnog svijeta bio izložen genocidu i urbicidu!

Nikada ne dovodimo pod znak pitanja našu borbu i ne kajmo se za ono što smo bili, jer je bila velika čast braniti svoju Zemlju i time postići nagradu koja se ničim drugim ne može postići sem borbom!

I čuvajmo naša stečena ratna prijateljstva, jer su ona vrlo vrijedan miraz iz teškog vremena otpora agresorima!

Imajmo povjerenja jedni u druge i ne dozvolimo da ga poremeti bilo šta dunjalučko!

Učimo našu djecu da budu dobri mu'mini i ljudi i pričajmo im o našoj prošlosti, kako bi imali svjetliju budućnost i budimo u svakom trenutku spremni da se žrtvujemo za našu državu Bosnu i Hercegovinu, vjeru i našu čast i čast naših porodica i svih patriota naše Jedine Domovine!

I poštujmo odluke Državnih i Entitetskih organa u ovom vremenu Epidemije, kako bi iz ovog iskušenja izašli sa što manje štete i kako bi se što prije vratili u normalan život i zajednički radili za dobrobit naše Domovine i svih njenih građana!

Neka Allah čuva našu Jedinu Domovinu Bosnu I Hercegovinu!

 

Konjic; 04. 04. 2021. god.                        

Nezim Halilović Muderris,

predsjednik Udruženja 4. Muslimanska slavna brigada

i ratni komandant 4. Muslimnske slavne brigade